dissabte, 24 de maig del 2008

Que es un theremin?

El theremin es l’únic instrument musical en que no existeix cap mena de contacte físic entre intèrpret i el propi instrument. Inventat pel físic rus Leon Theremin l’any 1919, un jove apassionat per la electricitat i la musica, que va buscar en tot moment la manera de combinar ambdues famílies. Segons deia, no li agradava la manera de com aconseguia la música mentre tocava el violoncel, comparant-ho amb l’ofici d’un fuster manejant la serra(*). Tots aquests factors sumats a que sempre va estar rodejat de científics de prestigi que el van formar, i de ser ell una persona amb capacitat intel·lectual i enginy, van dur-lo a crear el que es coneix com el pare dels instruments de música electrònica.
El funcionament del theremin es molt senzill. Està format per dos elèctrodes o antenes, una per a controlar el volum i l’altra per modificar el to de la nota en un rang de 3 a 4 octaves. L’aproximació de la ma a l’antena produeix una variació en el camp electromagnètic generat per aquesta, i aconseguint una variació de freqüència de so molt similar a la d’un violoncel o una veu humana.

El theremin necessita una gran destresa i equilibri del cos del intèrpret davant de l’instrument i requereix sobretot mantenir el cap immobilitzat durant prolongats intervals de temps i mantenir un precís control neuromotriu de mans i braços, ja que una petita vibració o un moviment involuntari provoquen bruscos canvis de so.

Vegem-ne uns vídeos:

El primer video ens mostra una virtuosa del Theremin (Clara Rockmore) interpretant The Swan i el segon video es d'un artista mes recent intentant interpretar.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Q bo!!!No en tenia ni idea!!!

*aBi*

Joan ha dit...

Ja m'agradaria provar-ne algun a vere que tal es. Suposo q ho faria millor que el gat!!!!

Anònim ha dit...

Jo me'n vaig construir un per 20€, que sonava connectant-lo a l'entrada de micro de la mini-cadena (i ere de 3 octaves i mitja, un rang prou bo).

Les meues ex-companyes de pis... me'l van trencar! :-( Els molestava que fes lo friki al menjador, deien les molt zorres.

Buscant a Google, pots trobar esquemes de circuits per a fer-te un theremin tu mateix. El més senzill, és un que funciona amb LED's i fotodetectors.

Joan ha dit...

Doncs et seré sincer. Ja se m'havia passat pel cap de construir-ne un. He trobat un disseny per internet i provaré de fer-lo funcionar, i penjaré les fotos aquí. Per cert, vaya companyes de pis que tens. No saben apreciar l'art.

Espero que t'agradi el blog

LoRefugi ha dit...

Amoròs que passe en Lo Fardatxo, també te l'ha destruït!!!